Stappen naar meer motivatie & beter resultaat
Ben jij soms niet tevreden over de resultaten?
Wil jij soms meer en beter resultaat?
Dit artikel geeft je een stappenplan dat je in vele situaties kunt gebruiken.
Toepassen van dit model kan je zowel in grote als kleine bedrijven en zelfs daarbuiten.
Het is een verbeterde tool en kan gebruikt worden als managementmodel bij uitstek.
Deze C-cyclus, bestaat uit 7 stappen en is een herhalend proces. Het is meer dan een cirkel want het zorgt voor continue verbetering.
En het grote voordeel is, dat elke organisatie dit eenvoudig kan gebruiken om te beoordelen en te verbeteren.
Waarvoor staat de C-cyclus .
Ik stel een nieuwe PDCA-cirkel voor. ‘Die cirkel begint niet meer met Plan, maar met Connect (circuit): verbinding zoeken met de huidige strategie en de markt, de relevante ontwikkelingen voor jouw onderneming. Dan kijk je niet meer vanuit het verleden naar jaarplannen & budgetten maar zoek je door ontwikkeling pro-actief op te zoeken, de connectie en verbindingen met buiten. Wat gebeurt daar en wat zijn de nieuwe kansen en uitdagingen? Daaruit voort vloeit automatisch de tweede fase: Challenge (respons). Ik bedoel :Wat is het antwoord op die snelle onzekere ontwikkelingen? Do bij Deming was vooral het uitvoeren van het vooraf zorgvuldig bedachte plan met de nadruk op strakke executie. Challenge is veel meer reageren op nieuw zaken of niet te voorspellen ontwikkelingen in de buitenwereld, verwijderen van minder relevante zaken.
Ga niet wachten op verandering.
Dat snel kunnen reageren vergt ook meer vertrouwen, vandaar (trust & connection) Collaboration. We moeten leren om mensen meer autonomie te geven. Ga niet wachten, maar werk in wisselende teams aan verandering en zelfsturend. Van wantrouwen naar vertrouwen. Van vragen naar toestemming vooraf naar vragen om vergeving achteraf omdat je nu eenmaal fouten moet kunnen maken om snel te leren. Check was vroeger het controleren of iedereen wel binnen de gedefinieerde lijntjes en paden liep. Zo kom je vanzelf bij fase vier: Coordination & accelerate. In een exponentiële wereld moet het organisatorisch aanpassingsvermogen omhoog. PDCA is prima en gericht op voortdurende incrementele verbetering maar er ontbreken enkele stappen. Tevens ziet men dat in een turbulente, exponentieel veranderende wereld lineair denken tegenwerkt. Het zijn 7 stappen: Connect, Challenge, Collaboration, Coordination en aangevuld door Competence, Condition, Check
Mindshift in leiderschap en management
Het vraagt om een totale mindshift in leiderschap en management. Het verleden is immers geen goede voorspeller meer van de toekomst. De ontwikkelingen gaan zo snel dat we ons helemaal geen voorstelling van die toekomst kunnen maken. We denken nu nog vooral lineair; extrapoleren wat we gezien hebben naar de toekomst. Maar lineair denken in een niet-lineaire wereld heeft geen zin. En dus met gevolg dat we het denken in silo’s en organigrammen los moeten laten. Daar schuilt een wereld achter van hiërarchie, controle, dogma’s, functiescheidingen, stabiliteit en efficiency. We moeten na gaan denken over totaal nieuwe vormen van aansturing. Het bouwen van een succesvolle innovatieve onderneming (holistisch) begint niet met nieuwe producten of processen, maar met innovatie van nieuwe managementtools. De oude boekenkast met managementliteratuur mag van wel omvallen. ‘Het vergt de durf om je eigen denken en alles wat je geleerd hebt stevig tegen het licht te houden.’
Begin parallel een nieuwe wereld
Om in een nieuwe wereld te geraken, stellen wij Dual Track System voor. Behoud vooralsnog het oude, maar begin parallel ook een nieuwe wereld. ‘Ik vind Google een goed voorbeeld. Daar werken ze vier dagen volgens oude modellen en vrijdag staat in het teken van innovatie. Of denk aan het universiteitsmodel. Daar komt een super hoogleraar voor een korte periode van een paar maanden naar een universiteit. We trekken alle kennis uit die top-expert, innoveren, en de expert trekt weer verder. Je kunt hem niet op de payroll zetten, maar wel aan je binden. Hiërarchie zal steeds meer plaats gaan maken voor situationeel leiderschap en een holistische visie.