IS TROTS DE GROOTSTE BEDREIGING DIE EEN BEDRIJF KAN BEZITTEN?
Zelfgenoegzaamheid of trots is een gevaarlijke cultuur die zich niet alleen binnen multinationals bevindt maar doordringt en zich uitstrekt tot in het bereik van bedrijven van elke dag.
Het komt bijna altijd voort uit een gevoel van succes en leeft lang nadat het succes dat het creëerde verdwenen is. Organisaties of individuen die zelfgenoegzaam zijn, zoeken geen nieuwe kansen of gevaren en vaak onbewust van het fenomeen.
Zelfgenoegzaamheid negeert kansen, groot en klein. Het doet een oogje dicht voor ernstige en destruptieve bedreigingen. Het laat innovatieve ideeën vervagen. Het stopt de energie, enthousiasme en alles wat nieuw is. Het hangt af van de oude manieren om dingen te doen. Het wil niet horen of zien wat er in de wereld gebeurt. Nieuwe dingen leren is niet aan de orde. Het is niet van belang voor degenen die zelfgenoegzaam zijn.
“Verandering is onvermijdelijk, maar zelfgenoegzaamheid hoeft dat niet te zijn”
Ze zijn bijna altijd intern gefocust en doen wat ze in het verleden hebben gedaan. Ze besteden onvoldoende aandacht aan nieuwe kansen en angstaanjagende nieuwe gevaren van destruptie.
In een gesprek met medewerkers stelde Nokia-directeur Stephen Elop een vraag die velen waarschijnlijk niet durfden te beantwoorden, gezien het feit dat Nokia moeite heeft om de iPhone te bestrijden. Wanneer hij vraagt hoeveel mensen in de menigte een iPhone- of Android-apparaat gebruiken, gaan er maar een paar handen omhoog:
Dat stoort me – niet omdat sommigen van jullie iPhones gebruiken, maar omdat slechts een klein aantal mensen iPhones gebruiken. Ik heb liever dat mensen de intellectuele nieuwsgierigheid hebben om te begrijpen waar we tegenover staan.
In een snel veranderende wereld kan een slaperige of standvastige tevredenheid met de status-quo een ramp veroorzaken.
DE STRIJD TEGEN ZELFGENOEGZAAMHEID VAN BEDRIJVEN
Sommige bedrijven lijken zeer proactief met zelfgenoegzaamheid om te gaan in zijn waarderingsverklaring heeft Northwood “oorlog” uitgesproken tegen zakelijke zelfgenoegzaamheid:
Als de cultuur van een organisatie zelfgenoegzaam en middelmatig is, kan de interactie een gemiddelde of onder gemiddelde ervaring zijn. Als de cultuur er een is van uitmuntendheid, toewijding, eerlijkheid en integriteit, zal de ervaring waarschijnlijk heel anders zijn.
De cultuur op Northwoods zal altijd de laatste van de twee zijn. Zelfgenoegzaamheid en middelmatigheid zijn geen kwaliteiten van onze medewerkers en zullen daarom nooit een plaats krijgen in onze bedrijfscultuur.
HOE EEN BEDRIJFSCULTUUR VAN ZELFGENOEGZAAMHEID TE VOORKOMEN
- Laat mensen zich ongemakkelijk voelen. Mensen moeten worden uitgedaagd en minder zeker worden gemaakt
- Ontwikkel nachtmerriescenario’s “wat als” situaties
- Nodig sceptische buitenstaanders uit om commentaar te leveren op wat u zelfgenoegzaam vindt
- Als het niet kapot is, overweeg het te breken
- Onderzoek hoe nieuwe, distruptieve technologie onze situatie ten goede of ten kwade zou kunnen veranderen
- Vraag: “Hoe kunnen we dit 10 tien keer beter doen?”
- Benchmark tegen iemand anders, als uw huidige vergelijking alleen maar uw zekerheid versterkt
- Vecht niet alleen aan zelfgenoegzaamheid, investeer in innovatie
VAL NIET IN DE “COMFORTABEL VAL”
Toen Apple de iPhone een jaren geleden lanceerde, lachte Microsoft-directeur Steve Ballmer om de lancering in een interview met CNBC. Twee jaar later was de iPhone een groot succes en had veel meer marktaandeel dan Microsoft in het smartphonesegment.
Bel even en we maken tijd voor een gesprek, over hoe je kan werken aan motivatie en een omgeving waar mensen zich veilig voelen. 0492639065
Agile Transformation Partner